Ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός κράτους και κεφαλαίου μας επιφυλάσσει το θάνατο

Τη Δευτέρα 27 Μάρτη ένας πρόσφυγας κρεμάστηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Ήταν γύρω στα εικοσιπέντε του χρόνια, με καταγωγή από τη Συρία και στα ρούχα του βρέθηκε το δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως για το τραγικό αυτό περιστατικό δεν έχουν βγει στην επιφάνεια άλλες πληροφορίες, πέρα από την είδηση αυτή καθ’ αυτή.

Τρεις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 30 Μάρτη ένας εικοσιεννιάχρονος πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο. Τη στιγμή που βρισκόταν μέσα στο χώρο καταγραφής περιέλουσε το σώμα του με εύφλεκτο υγρό και απείλησε να βάλει φωτιά. Τότε, ένας μπάτσος τον αιφνιδίασε από πίσω, τον χτύπησε στο χέρι που κρατούσε τον αναπτήρα και προσπάθησε να του πάρει το μπιτόνι. Η κατάληξη ήταν τραγική, αφού ο άνθρωπος υπέστη πολλά εγκαύματα. Έχει ήδη μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό στην Αθήνα και η κατάστασή του είναι σοβαρή, καθώς τα εγκαύματά του φθάνουν στο 85% του σώματός του. Ένας άλλος πρόσφυγας ανέφερε πως ο άνθρωπος αυτός δεν άντεχε άλλο τις συνθήκες που επικρατούν στο hot spot και πως ήθελε απλώς να μιλήσει, να διαμαρτυρηθεί αλλά τότε έπεσε πάνω του ο μπάτσος κι έγινε ό, τι έγινε. Δυστυχώς, το Σάββατο 8 Απρίλη ο Amer Mohamad έχασε τη μάχη με τη ζωή του στο νοσοκομείο.

Είμαστε οι τελευταίοι που θα εγκαλέσουμε τους μπάτσους για ανικανότητα, για έλλειψη σχεδίου ή για απώλεια της ψυχραιμίας και της νηφαλιότητας. Είτε η κίνηση αυτή ήταν μια αποτυχημένη έμπνευση της στιγμής του συγκεκριμένου μπάτσου είτε ήταν αποφασισμένο η διαχείριση της κατάστασης να γίνει με τον τρόπο αυτό, η αλήθεια είναι πως οι μπάτσοι επιτελούν μια χαρά το ρόλο που τους έχει αναθέσει το κράτος. Το ρόλο των ανθρωποφυλάκων που κρατάν τους ανθρώπους έγκλειστους αλλά και αυτό της ωμής κατασταλτικής δύναμης που επιβάλλεται και τσακίζει όσους εξεγείρονται ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τη λεηλασία της ζωής τους.

Εξάλλου, έχει γίνει γνωστό πως στη Λέσβο οι μπάτσοι έχουν ξεκινήσει εφόδους σε καταυλισμούς προσφύγων, καθώς και προσαγωγές και συλλήψεις για την υποστήριξη των απελάσεων. Καθημερινά αρπάζουν 20-25 πρόσφυγες και μετανάστες από το hot spot της Μόριας και κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους τους ξυλοκοπούν χωρίς κανένα λόγο, μόνο και μόνο, επειδή βρίσκονται στην Ευρώπη χωρίς το «σωστό» διαβατήριο. Στη συνέχεια τους κλείνουν στο κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο χωρίς κάποιο λόγο ή κατηγορία. Κοινώς, τους στερούν την ελευθερία των κινήσεών τους, μέχρι να αποφασίσουν, πότε θα τους απελάσουν. Αυτές οι μεθοδευμένες κινήσεις της αστυνομίας γίνονται λίγο πριν βγουν οι αποφάσεις των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου που δέχονται ή απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις των προσφύγων.

Ταυτοχρόνως, μια φρικιαστική εικόνα έκανε τις προηγούμενες μέρες το γύρο του διαδικτύου. Μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα σιδερένιο κλουβί με ανθρώπους εντός του, ένα κλουβί, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης στο hot spot ΒΙΑΛ στη Χίο.  Όπως κατήγγειλαν πρόσφυγες, μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο που φυλάσσεται από τις αστυνομικές δυνάμεις υπάρχουν δύο κλουβιά, για να κρατούνται έγκλειστοι και στοιβαγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν για πρώτη φορά στο νησί. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται στο ίδιο μέρος και, όπως καταγγέλλεται, υπήρχαν περιπτώσεις που, ενώ είχαν πει στους ανθρώπους ότι θα μείνουν για λίγες ώρες, τελικά έμειναν εκεί για ολόκληρο βράδυ.

Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε πως όλα τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά όψεις της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε αλλά κι εκφάνσεις της επιβολής του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κράτους – κεφαλαίου και των υπερκρατικών καπιταλιστικών θεσμών και μηχανισμών. Ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού που εγγυάται μόνο το θάνατο, τη δυστυχία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση στους από τα κάτω των κοινωνιών. Μια συνθήκη απαξίωσης ακόμα και της αξίας της ανθρώπινης ζωής που καταδεικνύεται από το υδάτινο και χερσαίο νεκροταφείο της Μεσογείου και των συνόρων της Ευρώπης – Φρούριο αντίστοιχα καθώς και από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στη Συρία, θύματα του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού, στον οποίο εμπλέκονται τόσο οι μεγάλες δυνάμεις, όσο και οι τοπικοί σατράπες της καπιταλιστικής περιφέρειας.

Ο απαγχονισμός του Σύριου πρόσφυγα στο λιμάνι του Πειραιά και ο αυτοπυρπολισμός ενός άλλου στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο είναι μια δραματική υπογράμμιση για το πού οδηγούν τους πρόσφυγες η ρατσιστική πολιτική του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης – Φρούριο είναι που οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων και στη σύναψη συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας. Η πλήρης ευθυγράμμιση λοιπόν του ελληνικού κράτους με το θεσμοθετημένο αυτό ρατσισμό έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά σε απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού κι απομόνωσης με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι, που βλέπουν πως είναι πρακτικά εγκλωβισμένοι και στερημένοι στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να οδηγούνται στην απόγνωση.

Έχοντας συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα ευρωπαϊκά κράτη το βασικότερο –μέχρι στιγμής- αποτέλεσμα από την εφαρμογή της είναι ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική ενδοχώρα και στα νησιά, αφού η Ελλάδα αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα τον πρώτο σταθμό εντός ΕΕ του ρεύματος προσφύγων από τη Συρία. Την περίοδο αυτή περισσότεροι από 61.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παραμένουν εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα είναι ασφυκτικές και απάνθρωπες. Στους θανάτους, τις αυτοκτονίες και τους αυτοτραυματισμούς που έχουν σημειωθεί, ας προσθέσουμε τις κακουχίες πάσης φύσεως, καθώς και το ρατσισμό μερίδας των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι αρνούνται στα προσφυγόπουλα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία της επικράτειας και να έρθουν σε επαφή με συνομήλικά τους παιδιά.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκλεισμός, απομόνωση, θάνατος στα σύνορα και πνιγμοί στη Μεσόγειο. Αλλά και υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, εκμετάλλευση και καταστολή όσων αγωνίζονται. Η λεηλασία της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας από την κυριαρχία δεν κάνει διάκριση σε μετανάστες και ντόπιους. Όλους τους από κάτω θα επιδιώξει να μας συντρίψει ο καπιταλισμός, προκειμένου να συνεχίζει ν’ αναπαράγεται. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες βλέπουμε επίσης μια συνολική προσπάθεια της κυριαρχίας να διαχειριστεί την κατάσταση προς όφελός της. Επιχειρώντας ν’ αποκόψει κάθε προσπάθεια διασύνδεσης των προσφύγων με την εξαθλιωμένη ντόπια κοινωνία και κυρίως με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της (εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων, κατασταλτικές επιθέσεις, κρατικές και παρακρατικές, ενάντια σε δομές αλληλεγγύης). Το κράτος και οι μηχανισμοί του προσβλέπουν στο να αποτρέψουν την αλληλοεπίδραση μεταξύ των καταπιεσμένων κι αποκλεισμένων κοινωνικών κομματιών, ντόπιων και μεταναστών. Να αποτρέψουν την όσμωση ανάμεσα στους από κάτω της κοινωνίας.

Από την πλευρά μας, από την πλευρά του αγωνιζόμενου κομματιού της κοινωνίας έχουμε χρέος να σπάσουμε το καθεστώς αποκλεισμού κι απομόνωσης των προσφύγων και των μεταναστών από τη δημόσια σφαίρα. Να επιδιώξουμε – παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες – να ερχόμαστε σ’ επαφή μαζί τους και να χτίζουμε κοινότητες αγώνα, αλληλεγγύης κι εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να σπάσουμε στην πράξη τους επίπλαστους διαχωρισμούς της κυριαρχίας.  

Δεν αρκεί μόνο η αλληλεγγύη στις διεκδικήσεις των ίδιων των μεταναστών. Ακόμη περισσότερο απαιτείται να υλοποιούμε το πρόταγμά μας για κοινούς αγώνες ανάμεσα στους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους αυτής της κοινωνίας. Η υλοποίηση αυτού του προτάγματος παραμένει ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.

 

ΝΑ ΟΞΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ !

ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΙ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ !

ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ !

 

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση

Πάτρα, Απρίλης 2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *