Εν όψει της δίκης των πέντε συλληφθέντων αγωνιστών κατα την εκκένωση της κατάληψης Μαραγκοπούλειο

Στις 5 Αυγούστου του 2013 λαμβάνει χώρα στην πόλη της Πάτρας μια ενορχηστρωμένη και μεθοδευμένη επίθεση εκκένωσης τριών καταλήψεων από τις κατασταλτικές δυνάμεις με τη συνδρομή της τοπικής δημοτικής αρχής και της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Πρόκειται για την ιστορικής σημασίας Κατάληψη Παραρτήματος, την Κατάληψη Μαραγκοπούλειου και το Στέκι ΤΕΙ – κατάληψη Ν. Γύζη 33. Κατά την προσπάθεια εκκένωσης της Κατάληψης Μαραγκοπούλειου συλλαμβάνονται από τους μπάτσους πέντε σύντροφοι/ισσες και τους προσάπτονται οι κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένων φθορών, οπλοκατοχή και ρευματοκλοπή. Επίσης αρκετοί αλληλέγγυοι που έσπευσαν να μπλοκάρουν την εκκένωση της κατάληψης προσάγονται. Η δίκη τους έχει οριστεί για την Τρίτη 25 Οκτώβρη στα δικαστήρια της Πάτρας.

Αυτές οι εκκενώσεις είναι στενά συνδεδεμένες με το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου εκείνης. Εντάσσονται στο αντιεξεγερτικό σχέδιο του κράτους που μπαίνει σε εφαρμογή μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη και επιχειρεί να σαρώσει κάθε αυτοοργανωμένη κυψελίδα αντίστασης, που αναδύθηκε μέσα από τις κινηματικές διαδικασίες και τους ταξικούς ανταγωνισμούς την εποχή εκείνη. Έτσι, μπαίνουν στο στόχαστρο της αντιεξεγερτικής εκστρατείας του κράτους μία σειρά από αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και καταλήψεις από όλο τον ελλαδικό χώρο. Οτιδήποτε δεν καθίσταται εύκολα χειραγωγήσιμο, αφομοιώσιμο και δεν κινείται μέσα στις προδιαμορφωμένες από την κυριαρχία νόρμες, αποτελεί ένα βαρύνουσας σημασίας κίνδυνο που πρέπει να παταχθεί δια πυρός και σιδήρου. Όταν οι μορφές και τα περιεχόμενα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων θεσμοθετούνται από την ίδια την τάξη των εκμεταλλευόμενων και είναι απαλλαγμένα από τα βαρίδια της νομιμοφροσύνης έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό δίκαιο, αυτομάτως βρίσκονται έξω από τον κλοιό ελέγχου της κυρίαρχης τάξης. Η καταστολή λοιπόν δομών και υποδομών που στεγάζουν ριζοσπαστικά και ανατρεπτικά εγχειρήματα που λειτουργούν με συλλογικούς κι αδιαμεσολάβητους όρους, αντιδιαμετρικούς με το κυρίαρχο καπιταλιστικό φαντασιακό της ετερονομίας και του ατομικισμού, είναι νομοτελειακά αναμενόμενη.

η σύνδεση των από τα κάτω, την παρέμβαση στην κοινωνία αλλά και τη δημιουργία πραγματικών σχέσεων μέσα από την προώθηση της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιάθεσης και της συλλογικοποίησης.

Σε μία εποχή όπου η υποτίμηση της ζωής μας εντείνεται με αδιάκοπους ρυθμούς, όπου δεχόμαστε μια άνευ προηγουμένοΟι εκκενώσεις αυτών των καταλήψεων και οι επακόλουθες συλλήψεις ήταν ένα ηχηρό μήνυμα διατυπωμένο από τους εκφραστές του κεφαλαίου και σταλμένο από τα οργανικά τμήματα του κρατικού μηχανισμού που το υπηρετούν, με αποδέκτη τον κόσμο του αγώνα. Οι επιθέσεις σε δομές του ανταγωνιστικού κινήματος είναι πολιτικές επιθέσεις του κράτους που στόχο έχουν την αποδυνάμωση όσων αντιστέκονται, την κάμψη του φρονήματός τους και την διαμόρφωση των ιδανικότερων όρων εκμετάλλευσής τους. Όποια κι αν είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί η κάθε κυβερνώσα πολιτική ηγεσία και το επιτελείο της, για να δικαιολογήσουν τις αντικοινωνικές πρακτικές τους, τα πολιτικά τους κίνητρα παραμένουν ίδια. Μπορεί η νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση αριστερού πρόσημου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην υιοθετεί την ρητορεία των προκατόχων της, περί ‘’εστιών ανομίας’’, όταν επιτίθεται σε προσφυγικές καταλήψεις στέγης και πολιτικές καταλήψεις (Ορφανοτροφείο, Κατάληψη Νίκης, Hurriya, Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος, Κατάληψη Ντουγρού κλπ) όμως οι πολιτικοί της σχεδιασμοί παραμένουν ίδιοι και απαράλλακτοι. Πρόκειται για μεθοδευμένες επιθέσεις που αποσκοπούν στο σπάσιμο κάθε δεσμού μεταξύ ντόπιων και ξένων εκμεταλλευομένων και στην διαμεσολάβηση του κράτους σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής που δύναται να γίνουν αγωνιστικά πεδία αντιπαραθέσεων για την ανατροπή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων.
Στην πλούσια συλλογική εμπειρία των αναρχικών που αποκτήθηκε μέσα από την διηνεκή κοινωνική και ταξική πάλη, σημαντική θέση έχουν οι καταλήψεις. Ως δομές στέγασης ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών εγχειρημάτων, προώθησης του ελευθεριακού /αναρχικού λόγου, πολιτικής ζύμωσης και κάλυψης βασικών προλεταριακών αναγκών, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην διαδρομή του ανταγωνιστικού κινήματος. Με την άρνηση της ιδιοκτησίας, την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου από τον ιστό των καπιταλιστικών μητροπόλεων και την προώθηση ενός διαφορετικού τρόπου συμβίωσης και επικοινωνίας οι καταλήψεις αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τα προπλάσματα της κοινωνίας των επιθυμιών και των αναγκών μας. Ιδίως σε καιρούς πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αυξημένου αριθμού αστέγων, το ζήτημα της απαλλοτρίωσης άδειων σπιτιών τίθεται επιτακτικά. Οι καταλήψεις, ως ένα εργαλείο αγώνα, εξυπηρετούν την καλύτερη διεξαγωγή των αγώνων μας ενάντια στους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου, μέσα από τυ επίθεση από τον κόσμο των αφεντικών, καλούμαστε να υψώσουμε οργανωμένα και συλλογικά τα αναστήματα μας, για να διασφαλίσουμε τα απειλούμενα κοινωνικά μας κεκτημένα, τις εστίες διεξαγωγής των κοινωνικών και ταξικών μας αγώνων και την ακεραιότητα των συντρόφων/ισσών μας. Με όπλο την ταξική μας αλληλεγγύη, ως άρρηκτο κομμάτι της πολιτικής μας κουλτούρας, να σταθούμε δίπλα σε κάθε κατατρεγμένο/διωκόμενο αγωνιστή που διάλεξε το επίπονο μα και όμορφο μονοπάτι του κοινωνικού και ταξικού αγώνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 5 ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΣ
ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ !

Συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση
Πάτρα, Οκτώβρης 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *