Ενημέρωση από την επίσκεψη στον προσφυγικό καταυλισμό της Μυρσίνης

Την Κυριακή 5 Ιούνη συντρόφισσες και σύντροφοι από τη Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση επισκεφθήκαμε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μυρσίνης, διπλανό χωριό στα Λεχαινά της Ηλείας. Με την εν λόγω επίσκεψη, την 3η το τελευταίο διάστημα, διατηρούμε την επαφή με τους πρόσφυγες που έχουμε ήδη γνωρίσει, βρήκαμε όμως την ευκαιρία να γνωριστούμε και με άλλους ακόμα.

Στην περίοδο που διανύουμε διεξάγεται μια ανηλεής επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο των ανθρώπινων κοινωνιών και την επιβολή της απόλυτης εξουσίας των παγκόσμιων κυρίαρχων πάνω τους. Από τη Συρία μέχρι το Παρίσι, και από την Τσιάπας μέχρι τη Ροζάβα, τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά έχουν βάλει στο στόχαστρο τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, τους εξαθλιωμένους και τους παρίες γεμίζοντας παντού “υποσχέσεις” για ολοένα και περισσότερη καταστολή, καταπίεση, εκμετάλλευση και θάνατο.

Ως συνέλευση, έχουμε επιλέξει να ασχοληθούμε εδώ και καιρό με το προσφυγικό ζήτημα, διαγνώνοντας πως ο αντίκτυπος των πολεμικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει ήδη φτάσει στις ακτές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών κρατών έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια πρόσφυγες που παίρνουν το δρόμο του ξεριζωμού από τον τόπο τους προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε κάποιο από τα κράτη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.. Στον αντίποδα, τα ευρωπαϊκά κράτη θεσπίζουν μια σειρά  κατασταλτικών πολιτικών για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και για τον εγκλωβισμό εκατομμυρίων ανθρώπων είτε στα παράλια της Τουρκίας είτε στο εσωτερικό των νότιων κρατών της Ε.Ε. και κατά βάση του ελληνικού. Ειδικά στο ελληνικό παράδειγμα, το προσφυγικό ζήτημα συνοψίζεται στο εξής τρίπτυχο:

  • Σύνορα (φράχτες στα χερσαία σύνορα, κοινές περιπολίες frontex και ΝΑΤΟ στα θαλάσσια, πνιγμοί)
  • Στρατόπεδα συγκέντρωσης (δημιουργία δεκάδων χώρων εγκλωβισμού των προσφύγων τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα)
  • Αποκλεισμός (από το ορατό και δημόσιο πεδίο μέσα από την επικείμενη εκκένωση των σημείων μαζικής συγκέντρωσης προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά και στην Ειδομένη και εγκλεισμός σε χώρους απόμακρους από τα αστικά κέντρα).

Τον τελευταίο καιρό από τη μία δημοσιεύοντας κείμενα, μπροσούρες και πραγματοποιώντας εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες  κοινοποιήσαμε το λόγο της συνέλευσης στην πόλη της Πάτρας. Από την άλλη, έχουμε επιλέξει να έρθουμε σε επαφή με τους ίδιους τους πρόσφυγες και πιο συγκεκριμένα με τους πρόσφυγες του καταυλισμού της Μυρσίνης. Ένα κομμάτι που θέλουμε να καλύψουμε με την παρέμβασή μας είναι αυτό της ικανοποίησης –έστω και μερικής- κάποιων βασικών αναγκών που έχουν οι οικογένειες των προσφύγων.
Βασικότερη όμως επιδίωξή μας είναι η γνωριμία με τους ανθρώπους αυτούς και η ουσιαστική επαφή μαζί τους. Να αφουγκραστούμε όσα έχουν να μας πουν, άλλωστε οι προσωπικές ιστορίες καθενός από τους πρόσφυγες είναι γροθιά στο στομάχι.

Ταυτοχρόνως, επιθυμούμε να μοιραστούμε μαζί τους την πεποίθησή μας πως όλοι εμείς οι από κάτω της κοινωνίας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας μπορούμε να αντισταθούμε στα σχέδια των κυρίαρχων με αλληλεγγύη και συντροφικότητα. Να επικοινωνήσουμε τη στάση μας πως απέναντι στη βαρβαρότητα του κράτους και των αφεντικών έχουμε να αντιπαραθέσουμε τη συλλογικοποίηση των αντιστάσεων, τη συνειδητοποίηση της κοινής μας θέσης -ντόπιων και μεταναστών-, την αλληλοβοήθεια και τον αλληλοσεβασμό, χωρίς πλαστούς διαχωρισμούς (έθνος-φυλή, νόμιμος vs παράνομος).

Όσοι φύγουν για το εξωτερικό αλλά κι όσοι παραμείνουν στην επικράτεια θέλουμε να αντιληφθούν τόσο την αξία της αυτοοργάνωσης στο κοινωνικό πεδίο όσο και το ότι λύση ή ανακούφιση στα προβλήματά τους θα τους δώσει ο δικός τους συλλογικός αγώνας σε οποιαδήποτε χώρα βρεθούν, αγώνας από κοινού με τους άλλους καταπιεσμένους κι εκμεταλλευόμενους. Όπου κι αν βρεθούν, τέτοιες αξίες θα τους συντροφεύουν μια ζωή.

Όσον αφορά στον καταυλισμό στη Μυρσίνη, πρέπει να πούμε πως αρχικά φιλοξενούσε γύρω στα 330 άτομα από τη Συρία. Ανάμεσά τους πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Ο καταυλισμός είναι ανοιχτός τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους επισκέπτες. Εδώ και περίπου 2 εβδομάδες λόγω του ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης (relocation) σε διάφορες χώρες εντός Ε.Ε που έχουν ανοίξει τα σύνορά τους και υποδέχονται πρόσφυγες, ο πληθυσμός έχει μειωθεί στους 280 περίπου πρόσφυγες.

Αυτοί μένουν σε καταλύματα που έχουν ηλεκτρικό και κάποιες υποτυπώδεις ηλεκτρικές συσκευές (μάτι κουζίνας και μπρίκια). Εκεί, με τις πολύ φτωχές αυτές δυνατότητες είτε βράζουν είτε τηγανίζουν τα φαγητά τους. Τα φαγητά, τα οποία τρώνε, όλα σχεδόν προέρχονται από προσφορές αλληλέγγυων. Ενώ έχει συναφθεί συμφωνία σίτισης των προσφύγων με την Χούτος catering (εταιρία που σιτίζει διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών αλλά κι επίσης έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες για την ποιότητα του φαγητού), εν τούτοις οι πρόσφυγες δεν πλησιάζουν το φαγητό λόγω της κακής του ποιότητας.

Στην τελευταία μας επίσκεψη τους προμηθεύσαμε με καθαριστικά, απορρυπαντικά και σαμπουάν, πράγμα αρκετά σημαντικό για τη σωματική υγιεινή των οικογενειών και την καθαριότητα του χώρου τους. Επίσης, βρήκαμε την ευκαιρία να περάσουμε από όλα τα σπίτια και να αφήσουμε σε κάθε ένα και μια-δυο εφημερίδες ΑΠΑΤΡΙΣ, στην αραβόφωνη έκδοσή της, την οποία διάβαζαν με αρκετό ενδιαφέρον. Με την ευκαιρία αυτή, καθίσαμε σε κάποια σπιτάκια προσφύγων, γνωριστήκαμε μαζί τους και κουβεντιάζαμε τόσο πολιτικά ζητήματα, είχαμε όμως και πιο ελεύθερη κουβέντα. Τέλος, ενημερώσαμε κάποιους από αυτούς για τους αγώνες που έχουν διεξάγει το τελευταίο διάστημα άλλοι πρόσφυγες σε διάφορα hot spots.

Θα συνεχίσουμε –στο βαθμό των δυνατοτήτων μας και λαμβάνοντας υπόψιν την απόσταση της Μυρσίνης από την Πάτρα- να ερχόμαστε σε επαφή με τους πρόσφυγες του καταυλισμού. Θα συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εξαίρεσης των ανθρώπων από την κανονικότητα. Θα συνεχίζουμε να ζυμωνόμαστε με τους σύγχρονους φτωχοδιάβολους –ντόπιους ή και μετανάστες- ενάντια στους φράκτες και τα σύνορα ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό δρόμο προς την ελευθερία.

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ, ΣΥΝΟΡΑ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/6 ΣΤΙΣ 7μ.μ στον ΈΣΠΕΡΟ (πλ. Γεωργίου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *